Este o boala infectioasa acuta avand ca agent etiologic o specie de microbi ce poarta denumirea de leptospire, si care patrund in organismul uman pe diverse cai. Transmisibile de la numeroase specii de animale la om, se manifesta clinic prin simptome de intoxicatie pronuntate, temperatura inalta, cefalee, dureri musculare, mai ales in gambe, afectarea rinichilor, ficatului, sistemului nervos si a celui cardiovascular, de asemenea prin aparitia icterului si sindromului hemoragic la o parte din bolnavi.Sursa de infectie mai frecvent o constituie sobolanii, soarecii si alte rozatoare. De asemenea, mai pot servi ca sursa de infectare diverse animale domestice ca porcinele, bovinele, ovinele, caprinele, cabalinele, pasarile, cainii, pisicile etc. Din organismul animalelor bolnave sau purtatoare de microbi leptospirele se elimină cu urina, masele fecale, infectand bazinele de apa, solul si produsele alimentare. Animalele se pot infecta in timpul pascutului, consumarii apei din bazinele infectate, mai ales de rozatoare; prin nutretul infectat ori prin intermediul asternutului molipsit de leptospire. Sunt in pericol de a se molipsi de leptospiroza, veterinarii, zootehnicienii, persoanele de la ferme, indeosebi in timpul sacrificarii animalelor, prelucrarii carnii si a materiei prime de la abatoare si combinatele de carne; prin consumarea apei si ale altor alimente infectate de rozatoare, precum si a laptelui crud al animalelor bolnave.De retinut ca vulpile si cainii purtatori pot elimina leptospire prin urina timp de 500 pana la 700 de zile. In prezent medicina cunoaste metode destul de eficiente pentru tratarea leptospirozei. Insa cu cat bolnavul este spitalizat mai devreme, cu atat tratamentul este mai eficient. Din pacate, nu intotdeauna cei, care s-au imbolnavit se adreseaza imediat medicului. Din cazurile analizate, numai 45% din pacienti s-au adresat la medic in primele 2-3 zile a maladiei; 33% – dupa ziua a 6-a de boala, dintre care 11% – dupa ziua a 10-a.Deoarece leptospirele pot patrunde in organismul uman prin mucoasele si pielea lezata, se recomanda ca persoanele, ce muncesc in localitatile mlastinoase, sa fie asigurate cu incaltaminte, manusi de cauciuc si cu apa potabila calitativa. De asemenea in haine de protectie trebuie sa fie imbracate persoanele, care prelucreaza carnea la abatoare si combinatele de carne si a pestelui congelat.